Mire figyeljünk nyaralásnál?

Probiotikus készítmények
Probiotikus készítmények
Probiotikus készítmények

A tavalyi nyár óta várt újabb nyaralás időszaka hamarosan elérkezik. A gondtalan kikapcsolódás érdekében azonban nem csak a szállásfoglalásra és az utazás megtervezésére érdemes figyelni, hanem a higiéniára is. A rendszeres kézmosás fontosságához kétség sem férhet, de nem mindegy az sem, milyen élelmiszereket fogyasztunk az út során. Elsőként is érdemes átgondolni, milyen étkezési lehetőségeink lesznek út közben, valamint a választott helyszínen. Ennek tükrében megtervezhetjük, mit viszünk magunkkal az autós útra, vagy hogyan alakítjuk étkezéseinket a nyaralás idején.

A hűtőtáska nélkülözhetetlen!

Nyáron egyébként is, de az autóban pláne nagy a meleg, így a gyorsan romló, nagy víztartalmú párizsikat, sonkákat, májkrémeket érdemes kihagyni a szendvicsekből, vagy ha mégis mellettük döntünk, akkor kizárólag hűtőtáskába célszerű pakolni azokat. Hasonló a helyzet az innivalóval is, ám a cukros üdítők helyett megéri a víz mellett dönteni, ugyanis ez oldja leginkább a szomjúságot. Ha nem tudunk lemondani a nassolnivalókról, akkor a szilárd töltelékkel rendelkezőket részesítsük előnyben, így nem kell tartani az olvadástól.

Teendő bélrendszeri fertőzés esetén

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mediterrán, trópusi országokban még a legnagyobb odafigyelés esetén is előfordulhatnak bélrendszeri fertőzések. Ilyenkor sem kell azonban megijedni, hiszen ha pusztán enyhe lefolyású esetről van szó, akkor a bőséges folyadékbevitel és esetleg néhány szem hasfogó vagy görcsoldó orvosolni képes a problémát. Súlyosabb megbetegedés esetén orvosra, és antibiotikumra lehet szükség, s a gyermekeknél jelentkező fertőzésekre különösen ajánlott figyelni, hiszen náluk a kiszáradás kockázata is fokozottan fennáll. A bélrendszeri fertőzések megelőzésére a probiotikus készítmények remek választásnak bizonyulnak, ezeket megéri akár már nyaralás előtt is szedni.

Megelőzés a nyaralóhelyen

Folyadékfogyasztás terén a mediterrán országokban érdemes a palackozott vizet előnyben részesíteni. Fontos információ, hogy a jégkockákat csapvízből készítik, tehát a jégkásákkal, jeges italokkal megéri óvatosnak lenni. Ha az utcai árusoknál vagy a strandokon a higiéniát nem tartjuk kielégítőnek, akkor inkább kerüljük a vásárlást. A kézmosás mellett a zöldségek és gyümölcsök megfelelő tisztítására is érdemes ügyelni, a húsféléket pedig csak teljesen átsütve, megfőzve célszerű elfogyasztani.

Mértékletesség a kulcsszó

Az ételallergia nem múlik el a nyaralás idejére sem, így pihenés ide vagy oda, az alapanyagok körültekintő megválasztása nagyon fontos az érintettek számára. Az egész évben tartott diétát ne a pihenés idején akarjuk felrúgni, és inkább törekedjünk mennyiség terén a mértékletességre. Ugyanakkor a helyi specialitások megkóstolása természetesen hozzátartozik az idegen kultúra megismeréséhez, de ha a nemzeti ízvilágot nem tartjuk vonzónak, akkor inkább kerüljük el, óvva ezzel emésztésünket és közérzetünket.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás